Waar moet je rekening mee houden bij het installeren van parket

Parketvloeren zijn erg duurzaam, uniek en eenvoudig te onderhouden. Van een parketvloer kun je, mits de vloer op een juiste manier wordt onderhouden, een leven lang plezier hebben. Kies je voor parket dan zijn er ook een aantal belangrijke dingen om rekening mee te houden. De belangrijkste aandachtspunten bij het installeren van een parketvloer hebben we hier uiteengezet zodat je problemen met je vloer kunt voorkomen en er volop van kunt genieten.

Kieren en naden voorkomen

Bij problemen met een houten vloer zijn brede kieren en lelijke naden vaak het eerste waar men aan zal denken. Deze problemen kunnen ontstaan met een parket vloer, maar zijn ook erg eenvoudig te voorkomen met wat extra aandacht. Houten vloeren zijn namelijk gevoelig voor omgevingsinvloeden zoals temperatuur, (lucht)vochtigheid en zonlicht bijvoorbeeld en hout is een natuurproduct en zal daarom ook altijd blijven werken. Als de houten vloerdelen echter op een juiste manier zijn geïnstalleerd, waarbij de delen nooit en te nimmer te nat gelegd mogen worden, dan kun je deze problemen op voorhand voorkomen. Zijn er vochtige vloerdelen gelegd, dan zullen deze in de zomermaanden namelijk gaan drogen en daarmee krimpen met kieren en naden tot gevolg. Ook deze kieren zijn nadien nog op te vullen door een erkend parketrestaurateur, maar je wilt dergelijke vloerongemakken natuurlijk liever op voorhand zien uit te sluiten.

Cupping

Als de parketplanken aan de onderkant vochtiger zijn dan aan de bovenkant, dan zullen de randen naar binnen trekken met bolle planken als resultaat. Bredere planken zijn vatbaarder voor bolling dan de smallere maar dit betekent zeker niet dat brede planken cupping problemen zullen geven. In tegendeel: dit is vrijwel altijd het resultaat van onzorgvuldige installatie waarbij het parket is geïnstalleerd op een vloer die boven een vochtige kruipruimte of kelder zit. Een vochtbarrière aanleggen in de vorm van een dampscherm of een vochtwerende tussenvloer bijvoorbeeld kan hierin een passende en effectieve oplossing zijn waardoor het vocht geen grip zal krijgen op je kostbare vloerdelen. Een deskundige parketinstallateur kan je hierin het juiste advies geven zodat je jaren plezier zult hebben van je parketvloer zonder dat problemen zoals kieren, naden of cupping zich zullen voor doen. Daarnaast is het ook zaak om de vochtige kruipruimte onder voldoende te ventileren en desnoods ook (extra) ventilatieroosters aan te brengen zodat de ruimte goed kan drogen.

Aandacht bij parket op vloerverwarming

Een parketvloer kan prima gelegd worden op vloerverwarming, maar het is wel belangrijk dat je een aantal belangrijke punten in acht neemt. Ook hierbij geldt weer dat de vloer nooit op een te vochtige (meer dan 2% vochtgehalte) betonnen ondervloer gelegd mag worden. Daarnaast zijn bepaalde houtsoorten geschikter voor vloerverwarming dan andere en ook de legging en de breedte / lengte van de planken speelt hierin een rol. In tegenstelling tot de juiste vochtige ruimtes onder de vloer die voor vochtproblemen kunnen zorgen, kan vloerverwarming juist leiden tot uitdroging van je vloer. Een luchtbevochtiger of vloerverkoeling bieden hierin uitkomst.

Zelf installeren of uitbesteden?

Natuurlijk kun je flink besparen als je een parketvloer zelf legt, toch? Niet helemaal waar, want je kunt hiermee ook je garantie op je vloer verliezen als je het niet op een professionele manier aanpakt. Ook kan de vloer dan problemen gaan geven en op zo’n moment had je gewild dat je de installateur maar zijn werk had laten doen. Kortom: een parketvloer leggen is niet zo maar even een simpel klusje maar vraagt echt wel de nodige know-how. Ben je handig dan is het zeker een overweging waard, maar zorg wel dat je van te voren veel informatie hierover hebt opgezocht en precies weet wat je te wachten staat. Laat je de vloer door een deskundig bedrijf plaatsen dan mag je er op vertrouwen dat je tientallen jaren lang plezier van je vloer zult hebben zonder dat deze problemen op zal leveren.

Het reinigen van een parketvloer

Een van de voordelen van een parketvloer is dat het hout eenvoudig is schoon te maken. Met een stofzuiger kun je eenvoudig vuil, zand en haar verwijderen en met een doekje kun je vlekken zo wegpoetsen. Parket is echter niet zo dol op vocht en daarom is het wel belangrijk dat je nattigheid vrijwel direct goed schoon en droogmaakt. Omdat de parketvloer is behandeld is met een afwerkingslaag en/of olie is het belangrijk dat je absoluut geen agressieve reinigingsmiddelen op de vloer gaat gebruiken. Hierdoor kun je de toplaag beschadigen dan wel afbreken en dat zorgt er voor dat je vloer sneller zal slijten en de minder lang mooi zal blijven. Een merk als HG heeft bijvoorbeeld hoogwaardige parketreinigingsmiddelen waarmee je zorgeloos je vloer kunt reinigen eens in de zoveel tijd. Bij twijfel of je een schoonmaakmiddel wel mag toepassen op je vloer, is het raadzaam om altijd de installateur of de leverancier van je vloer te bellen en te informeren naar de mogelijkheden. Better safe than sorry is het credo!

Bescherming van de vloer

Meubels en dan met name stoelpoten die met enige regelmaat over je parketvloer schuren, kunnen krassen en deuken veroorzaken. Zorg daarom voor duurzame en goed beschermende dopjes onder je stoeldelen, bankstel of viltjes onder je tafelpoten en kasten. Een beschadigde vloer kan echter door een professional nog prima hersteld worden door deze op te schuren en opnieuw te behandelen met een afwerkinglaag waardoor deze er al gauw als nieuw uitziet en er weer jaren tegenaan kan. Ook huisdieren (krabben en op de grond slapen) kunnen verkleuring, vlekken of krassen tot gevolg hebben. Maar in de meeste gevallen is dit echter het gevolg van een vloer die slecht is afgewerkt want parket is, mits goed behandeld, een van de meest duurzame vloeren van dit moment. Zijn er vlekken op de vloer ontstaan, dan kun je deze met een speciale wood-floor cleaner in de meeste gevallen zelf ook reinigen. Zit de vlek inmiddels al dieper in het hout, dan kan deze alleen nog verwijderd worden door het gedeelte op te schuren en opnieuw te lakken. Ook breuken in de vloerdelen zijn nog te herstellen zonder dat er per definitie een niet vloerdeel in hoeft.

Al met al kunnen we dus stellen dat een parketvloer erg duurzaam is, en mits deze op de juiste manier is gelegd en goed is afgewerkt, zeker tegen een stootje kan.