Voordelen van parket & waarom je er voor moet gaan

 

Door het overweldigende aanbod van vloeren kan het soms lastig zijn om het juiste te kiezen voor je huis of werkplek. Echter, parket heeft een groot aantal voordelen ten opzichte van andere soorten vloeren, zoals vloerbedekking, plavuizen of laminaat. Dit maakt parket erg interessante en zeker het overwegen waard om er voor te gaan. We durven dan ook gerust te stellen dat je met een parketvloer een uniek stukje natuur in huis haalt en dat het je huis zeker een stukje extra uitstraling geeft. Maar dit zijn zeker niet de enige redenen waarom je wel van een parketvloer moet houden.

De mogelijkheden zijn oneindig

Parketvloeren zijn verkrijgbaar in talloze verschillende kleuren, welke sterk afhankelijk zijn van het soort hout dat is gebruikt. Daarnaast kan het parkethout ook geolied worden geleverd, waardoor er andere kleurstellingen in het hout toegepast kunnen worden die perfect aansluiten bij het interieur. Parket is daarnaast een van de meest populaire soorten vloeren aller tijden en dat heeft niet alleen als voordeel dat het aanbod ongekend groot is, maar ook dat de afwerking van steeds hogere kwaliteit is en dat er ontzettend veel informatie voor handen is wat betreft “wooden floors”.

Wat betreft de variant in parkethout moet je denken aan de verschillende houtsoorten met ieder hun eigen kleureigenschappen, unieke houtnerven en hardheid. Parketvloeren kunnen daarnaast ook in verschillende patronen gelegd worden en omdat het een mooi natuurproduct is kan het ook prima gecombineerd worden met bijvoorbeeld tegels of natuursteen in huis.

Warme uitstraling

Zoals gezegd bestaan parketvloeren volledig uit hout en hiermee haal je dus een 100% natuurlijk product in huis. Dit geeft je woon- of werkplek direct een warm en gezellige uitstraling, waarbij er zeker niet wordt ingeleverd op elegantie. Een parketvloer staat voor degelijkheid en klasse en zal je zeker de nodige complimenten gaan opleveren. Daarnaast zijn sommige vormen van parketvloeren ook erg geschikt in combinatie met vloerverwarming.

Duurzaam

Parket is misschien wel een van de meest duurzame soorten vloeren waar je uit kunt kiezen. Een stuk goedkope vloerbedekking kan misschien wel iets aantrekkelijker geprijsd zijn, maar bedenk je wel dat een dergelijk stuk tapijt vaak na een aantal jaren al begint te slijten, erg vies is geworden en dus aan vervanging toe is. Dit kost niet alleen geld, maar het is ook een boel rompslomp wat je je op de hals haalt. Een parketvloer gaat met gemak tientallen jaren tot soms wel 5 decennia mee, mits de vloer goed is gelegd en professioneel wordt onderhouden. Onder de streep is parket daardoor financieel gezien ineens een stuk aantrekkelijker omdat je in feit een vloer voor het leven koopt die prima is te herstellen en onderhouden na intensief gebruik.

Eenvoudig te onderhouden en hygiƫnisch

Een parketvloer hou je eenvoudig schoon door deze met enige regelmaat te stofzuigen. Een parketvloer houdt wat minder van water, dus zorg er wel voor dat de vochtigheid niet te hoog wordt. Er zijn echter parketsoorten die ook prima geschikt zijn voor toepassing in de natte ruimtes. Een parketvloer van een goede houtkwaliteit, die op een juiste manier is geschuurd en behandeld met lak, heeft een grote duurzaamheid. Echter, een parketvloer zal altijd onderhouden moeten worden. Op de vloer komen, door gebruik en dit is onvermijdelijk, altijd krassen of deuken in het hout. Een goede beschermlaag die op de betere parketsoorten is aangebracht, zal de vloer zeker een stuk beter beschermen tegen beschadigingen. Daarnaast zijn er ook middelen op de markt op beschadigingen in je parketvloer eenvoudig bij te werken. Na verloop van tijd zal vloer echter als geheel goed behandeld moeten worden om er jaren van te kunnen blijven genieten. Dit is een klusje dat je eenvoudig zelf kunt doen, maar je kunt het ook tegen een schappelijke prijs uitbesteden aan een bedrijf dat is gespecialiseerd in het onderhouden van houten parketvloeren.

Houdt er verder rekening mee dat een parketvloer werkt want hout is en blijft een natuurproduct. Een professionele installatie van de parketvloer op een volledig droge ondervloer, waarbij er onder andere gebruik wordt gemaakt van uitzetvoegen voorkomt problemen. Laat je dus goed informeren voordat je een parketvloer laat installeren.

Ook handig om te weten: parket is een van de meest hygiƫnische soorten vloeren die je maar kunt bedenken. Het hout is eenvoudig te reinigen, je kunt stof, vuil en haren eenvoudig met een stofzuiger verwijderen en vlekken veeg je er snel en makkelijk weer af. Kortom: erg gebruiksvriendelijk en praktisch als het aankomt op schoonmaken.

Isolerend en kostenbesparend

Hout is een goed isolatiemateriaal en voelt in feite nooit echt koud aan zoals bijvoorbeeld vloertegels. Zelfs niet in de koude wintermaanden. Dat is natuurlijk erg prettig voor wie graag op sokken of blote voeten door het huis struint. Maar ook voor de kids die graag op de grond spelen is een warmere vloer haast een must. Het hout voelt heerlijk natuurlijk aan en zorgt daardoor voor een prettige sfeer. Daarnaast zorgt parket door zijn goede isolerende eigenschappen er ook voor dat je stookkosten minder hoog zullen zijn. Kortom: een parketvloer is een slimme investering en zal zeker kostenbesparend gaan werken als het gaat om energieverbruik.
Waar sommige, met name erg harde houtsoorten, relatief gezien wat meer geluid maken als je er overheen loopt met bijvoorbeeld hakschoenen, zijn er ook zachtere parketvloeren die juist enorm geluidsdempend werken en daardoor ook geschikt zijn voor in flats of werkruimtes waar je liever niet teveel lawaai wilt maken.

Verkrijgbaar in alle prijsklassen

Net zoals met alle andere soorten vloeren, is ook parket verkrijgbaar in verschillende prijs- en kwaliteitsklassen. De massieve parketsoorten zijn in de regel duurder dan de dunnere varianten en ook de houtsoort speelt een belangrijke rol in de uiteindelijke prijs van een parketvloer. Echter, door het duurzame karakter is een parketvloer een goede investering. Parket is daarnaast onderhoudsvriendelijk, schoon, stijlvol en makkelijk te reinigen wat het in feite de ideale vloer maakt voor vrijwel iedere ruimte in huis.

Investering in je woning

Parket is een goede investering voor je huis of werkplek aangezien het een erg geliefde soort vloer betreft. Parket geeft je huis extra sfeer en net dat beetje extra cachet. Daarbij zal de vloer er met de jaren steeds stijlvoller uit gaan zien door het gebruik en daarmee straalt de vloer levendigheid uit. Hout is daarnaast duurzaam en zorgt ervoor dat ook bij de verkoop van een woning, de vloer nog prima tientallen jaren door kan bij de volgende bewoners. Ga je verhuizen? Parket is, ondanks dat het doorgaans gelijmd wordt, relatief eenvoudig te demonteren zodat je dat stukje vloergeschiedenis kunt meenemen naar je nieuwe onderkomen.

Parket heeft tal van interessante voordelen waardoor het een van populairste en meest duurzame soorten vloeren is van dit moment.