Is parket de juiste keuze voor jou?

Kies je voor een nieuwe vloer in je huis dan kom je voor een aantal belangrijke en soms ook erg lastige keuzes te staan. Ten eerste is het de vraag; kies je voor vloerbedding, tegels, vinyl, laminaat of een parket vloer? Iedere vloer heeft zo z’n voor- en nadelen maar een ding is zeker: met een houten vloer geef je jouw huis of werkruimte zeker een unieke uitstraling. Daarnaast is een houten vloer ook een stuk duurzamer dan bijvoorbeeld vinyl, oogt het warmer dan tegels en is het een stuk hygiënischer dan vloerbedekking. Toch zul je jezelf altijd af moeten vragen: is parket wel de juiste keuze voor mijn huis of bedrijfsruimte? Door het grote aanbod in soorten parketvloeren met ieder hun unieke eigenschappen, kleur, tekening, afwerking en patronen waarin ze gelegd kunnen worden, kan het lastig zijn om te kiezen.

Authentieke en veelzijdig

Door de prachtige tekeningen in het hout, haal je met parket een stukje natuur naar binnen en het geeft je woon- of werkruimte een direct een erg authentieke en stijlvolle uitstraling. Of je nu kiest voor korte planken of lange stroken: parket straalt klasse uit en is aan iedere inrichtingen en stijl aan te passen (denk aan houtsoorten met verschillende tekeningen die leverbaar zijn in de meest uiteenlopende kleuren). Daarnaast is parket te leggen in verschillende motieven en kun je bijvoorbeeld kiezen voor een strakke geoliede look, of juist voor een natuurlijke en ruwe afwerking die mooi is te combineren met andere natuurlijke elementen zoals bijvoorbeeld schoonmetselwerk. Met name in de herfst en winter voelt een parketvloer altijd warmer aan dan bijvoorbeeld tegels en dat geeft je huis direct een prettige sfeer. Koude voeten in huis behoren dus tot het verleden. Wist je dat een parketvloer ook erg goed is te combineren met vloerverwarming? Goed nieuws dus voor de echte koukleumen!

Gemak staat voorop

Laat je een kop koffie vallen? Heeft de baby een ongelukje gehad in huis? Of heeft de kat een volle vaas omgestoten? Met een goede parketvloer is dit geen probleem want het is eenvoudig schoon te maken met een dweil of een stuk papier. Bij vloerbedekking is dit echter een stuk lastiger omdat vocht direct in de vezels trekt: iets dat bij parket niet aan de orde is want deze vloeren worden met een beschermlaag afgewerkt. Daarnaast zijn parketvloeren ook minder hard dan bijvoorbeeld plavuizen wat niet alleen prettiger aanvoelt maar ook een betere geluidsdemping heeft en minder gevaarlijk is voor bijvoorbeeld spelende kinderen. Parket is daarnaast erg hygiënisch en daardoor uitermate geschikt voor wie heeft te maken met een huisstofmijtallergie of stofallergie. Ook is de kans dat je door deze invloeden een allergie gaat ontwikkelen een stuk kleiner. Heb je huisdieren dan hou je ongenodigde indringers zoals mijten, vlooien en ander ongedierte op afstand door met enige regelmaat met de stofzuiger rond te gaan. Ongedierte kan namelijk, in tegenstelling tot vloerbedekking bijvoorbeeld, zich niet gaan nestelen in de vloer en dat is wel zo’n prettige gedachte.

Ook goed om te weten: een parket vloer is relatief eenvoudig te onderhouden. Parketvloeren zijn namelijk afgewerkt met een materiaal dat erg duurzaam is en daardoor niet zo snel zal slijten. Zelfs niet als de vloer intensief wordt gebruikt (denk aan spelende kinderen of een kantoorruimte waar veel klanten op bezoek komen bijvoorbeeld). Kies je voor een gelijmde vloer die niet in een klikverband is gelegd, dan zijn versleten of kapotte delen van de vloer ook eenvoudig te vervangen voor nieuwe. Deze nieuwe delen kunnen uiteraard op kleur geleverd worden, zodat kleurverschillen in de bestaande vloer die kunnen zijn ontstaan door de invloed van zonlicht (UV-straling) of als gevolg van gebruik, gecompenseerd kunnen worden. Krassen of deuken in je vloer kunnen er in de meeste gevallen door een professional snel en eenvoudig uitgeschuurd worden zodat je vloer er weer als nieuw uit ziet.

Parket staat voor duurzaamheid

Met een houtenvloer haal je een duurzaam product in huis waar je, met het juiste onderhoud, tientallen jaren plezier van zult hebben. Parket vloeren worden namelijk geleverd met een duurzame afwerking die bestaat uit een laag die de vloer afdicht en beschermt tegen weersinvloeden, vocht en andere schadelijke factoren. Kies je voor lamel parket dan is dit tevens een erg prijsvriendelijke oplossing die daarnaast ook nog eens minder werkt waardoor de kans op ongemakken vrijwel uitgesloten wordt. Daarnaast is deze vorm van parket ook uitermate geschikt voor vloerverwarming omdat het beter bestendig is tegen temperatuurschommelingen.

Voor welke ruimtes is parket geschikt?

Parket is uniek, veelzijdig, decoratief en warm en is daardoor geschikt voor toepassing in uiteenlopende ruimtes in huis of in je werkplek. Heb je kinderen dan zul je opzoek zijn naar een sterke vloer die geschikt is voor de kleintjes om lekker op te kunnen spelen. Parket biedt hierin een prima oplossing. Ook in de keuken biedt parket een uitkomt omdat het eenvoudig is te reinigen en als je scherpe voorwerpen laat vallen dan hoeft dat niet direct te beteken dat je parketvloer geruïneerd is. Het is daarbij namelijk erg belangrijk om de houtsoort van de vloer af te stemmen op de toepassing (lees: de ruimte waarin de houten vloer komt te liggen).
In een keuken en woonkamer zul je daarom beter af zijn met een hardere houtsoort zoals teakhout uit de tropen bijvoorbeeld. Teak, maar ook wenge zijn erg stabiele en zeer harde houtsoorten die ook prima zijn te verwerken in een badkamervloer of in een andere vochtige ruimte. Het hout is namelijk door haar eigenschappen, in combinatie met een hoogwaardige afwerking, bestendig tegen vocht en is daardoor zelfs in buitenruimtes toepasbaar of als terras of vlonder bij de vijver.

In de slaapkamer of een andere ruimte die minder wordt intensief wordt gebruik en waar de vloer minder dus ook onderhevig zal zijn aan slijtage en beschadigingen, is ook een zachtere houtsoort mogelijk en deze zal ook jaren mee kunnen gaan. Daarnaast kan er bijvoorbeeld ook voor worden gekozen om de eerste strook parket direct voor het aanrecht te combineren met tegels zodat je grootste schade risico’s voor je vloer, zoals het laten vallen van een mes of stenen mok, direct kunt beperken. Een goede binnenhuisarchitect kan je hier de nodige inspiratie in bieden, maar ben je een beetje creatief aangelegd dan zul je hier zelf ook al gauw legio mogelijkheden in zien.

Zo geniet je langer van je parketvloer

Heb je een parketvloer dan is het belangrijk om deze in goede conditie te houden. Zorg daarom zoveel mogelijk voor een gelijkmatige temperatuur in huis, hou de vloer zoveel mogelijk droog en laat de vloer door een professional leggen en onderhouden zodat je vervelende problemen zoals bollende vloerdelen of spleten en kieren eenvoudig kunt voorkomen. Op die manier hou je jaren plezier van je houten vloer en kun je genieten van een unieke “wooden floor”die het woongenot in je huis zeker zal vergroten.