Hoe installeer je een parketvloer?

Wanneer je het besluit hebt genomen om een parketvloer aan te gaan schaffen dan kan het uitzoeken gaan beginnen! Vandaag de dag zijn er de meest uiteenlopende parketvloeren op de markt en dat kan er voor zorgen dat het wel even duurt voordat je een parketvloer hebt gevonden die helemaal aansluit bij jou persoonlijke wensen en eisen. Je kunt kiezen uit bijvoorbeeld een massieve parketvloer, een samengestelde parketvloer of juist een laminaat parketvloer. Verder speelt natuurlijk de soort hout ook een grote rol, want parket is beschikbaar in tal van soorten hout, van eikenhout tot bamboe.

Zwevend parket of parket lijmen?

Voordat je parket gaat uitkiezen is het belangrijk om te weten of je het parket zwevend (dus los van de ondergrond) gaat aanleggen, of gaat lijmen (vastlijmen aan de ondergrond). Sommige soorten parket zijn een stuk beter geschikt om te lijmen en andere soorten parket hebben eigenschappen waardoor ze goed geschikt zijn om zwevend aan te leggen. Het lijmen van een vloer kan enkele voordelen met zich meebrengen. Wanneer je parket op een vloer met vloerverwarming wilt gaan aanleggen kan het verstandig zijn om de vloer te lijmen, want door de vloer te lijmen kan de warmte optimaal doorgelaten worden naar de vloer. Een ander voordeel van lijmen is dat een parketvloer dan minder ‘werkt’, dus minder zal krimpen of uitzetten. Een verlijmde vloer heeft nog een voordeel ten opzichte van een zwevende vloer, want een verlijmde vloer maakt een stuk minder geluid.

Een nadeel van een parketvloer lijmen is dat deze niet gemakkelijk los te maken is zonder al teveel schade aan te richten. Wil je je vloer meenemen naar een nieuwe ruimte, dan is het af te raden om de parketvloer te lijmen.

Een zwevende vloer ligt los van de ondergrond en is dus niet vastgemaakt met lijm. Een zwevende vloer leggen is dus een stukje gemakkelijk dan een vloer lijmen, vooral wanneer het klikparket betreft. Een zwevende vloer wordt meestal op een ondervloer gelegd. Een voordeel van een zwevende vloer is dat deze een betere geluidsisolatie oplevert dan een vaste vloer. Wel geeft het lopen op een zwevende vloer wat meer geluid dan op een verlijmde vloer.

Een zwevende vloer ‘werkt’ meer dan een verlijmde vloer en kan hierdoor op termijn gaan veren. Daarom is het af te raden om grote ruimtes niet te voorzien van een zwevende vloer, want de kans op oneffenheden neemt toe in een grote ruimte. Een voordeel van een zwevende vloer is dat deze gemakkelijk te verwijderen is en hierdoor meermaals gebruikt kan worden.

Opmeten

Het opmeten van de ruimte of ruimtes waar je parket wilt gaan leggen is natuurlijk erg belangrijk, want je wilt een correcte hoeveelheid parket kopen. Hou er altijd rekening mee dat je parket op maat zal moeten zagen en dat er hierdoor materiaal verloren gaat. Een goede vuistregel is om zo’n 10% meer dan het te leggen oppervlakte aan parket aan te schaffen.

De ondergrond

Vervolgens is het van groot belang om te zorgen voor een goede voorbereiding van de ondergrond. Parket kan namelijk op diverse ondergronden worden aangebracht, op bijvoorbeeld beton, hout of op een speciale ondervloer. Zorg altijd dat oneffenheden op de ondergrond verwijderd worden. Twijfel je over een geschikte ondergrond voor een parketvloer? Laat je dan informeren door een professional, want bepaalde parketvloeren zijn namelijk geschikter voor de ene ondergrond dan voor de ander. Ga je parket leggen in bijvoorbeeld een flat of een bovenwoning? Dan heb je vaak te maken met eisen rondom geluidsoverlast en geluidsdemping. Zo is het bij bepaalde woningcoöperaties verplicht om een ondervloer te leggen die een bepaald aantal DB’s aan demping heeft. Op de hoogte zijn van dergelijke eisen en normen kan je achteraf een hoop werk besparen! Let bij het leggen van een ondervloer ook goed op de uiteindelijke legrichting van het parket. Hier kun je verderop deze pagina meer over lezen.

De voorbereiding voor parket leggen

Zo, je hebt een mooie soort parket gehaald en de ondergrond in orde gemaakt. Je zou misschien zeggen dat je nu direct je nieuw aangeschafte parket kunt aanleggen, maar dat is af te raden. Het is namelijk erg belangrijk dat je je nieuw aangeschafte parket laat acclimatiseren aan de ruimte waarin het gelegd gaat worden. Laat daarom het parket ten minste 48 uur (maar liever langer) in horizontale positie in de desbetreffende ruimte liggen. Let ook goed op hoe vochtig de ruimte is waar je het parket gaat leggen, want parket en (teveel vocht) zijn geen goede vrienden van elkaar. Je kunt de vochtigheid van een ruimte vaststellen met een hygrometer.

De legrichting van parket

Als de ondervloer ligt en het parket geacclimatiseerd is kan er bijna een start worden gemaakt met het leggen. Eerst zal namelijk de legrichting van het parket bepaald moeten worden. Je kan er voor kiezen om parket in de breedte of lengte van een ruimte te leggen. Parket in de lengte leggen zorgt ervoor dat een ruimte optisch langer en smaller wordt. Door parket in de breedte te leggen wordt de ruimte optisch breder. Daarnaast is het ook mogelijk om parket in een visgraatmotief of juist diagonaal te leggen. Hiermee lijken alle ruimtes ook groter. Een flink nadeel van diagonaal leggen is dat er veel gezaagd moet worden en je hierdoor meer afval over zal houden. Wanneer je kiest voor diagonaal leggen dan is het verstandig om dus rekening te houden met de hoeveelheid parket die je inkoopt.

Parket leggen en benodigdheden

Na het doorlopen van bovenstaande stappen kan er nu een start worden gemaakt met het leggen van het parket. Hierbij heb je een paar zaken nodig. Als eerste natuurlijk een zaag om de lamellen op maat te zagen. Hiervoor kun je een decoupeerzaag of een handzaag gebruiken. Ook heb je wiggen of afstandshouders nodig om een afstand tussen de muur en het parket te behouden. Zorg voor een ruimte tussen het parket en de muur van minimaal 1 cm. Ook is het handig om een workmate of zaagtafel te gebruiken om het parket op maat te zagen. Zorg er ook voor dat je een rubberen hamer hebt waarmee je de vloerdelen aan kunt kloppen.

Vervolgens pak je alle planken uit en meng je de planken. Hierna leg je eerste rijen van planken. Wees hier zorgvuldig mee, want een goede start zorgt voor een mooi eindresultaat. De eerste twee rijen parket leg je gelijk met elkaar. Maak een start met een volle plank en leg tegelijk een tweede halve (dus gezaagde) plank op de tweede rij. Zo ga je steeds een rij verder. Begin een nieuwe rij dan ook met het overschot van de vorige rij, tenzij dit een heel klein stukje parket is. Let erop dat er voldoende verspringingen tussen de planken zitten, want dit levert een mooie schakering op als eindresultaat. Ligt al het parket mooi in de ruimte? Dan kun je beginnen met de afwerking, zoals het leggen van plinten. Bij drempels kun je gebruik maken van bijvoorbeeld een overgangsprofiel. Is alles klaar? Dan is het zaak om de ruimte goed te stofzuigen en met een licht natte doek te reinigen.

Bij het leggen van parket komt nogal wat kijken, maar door het treffen van de juiste voorbereidingen, het aanschaffen van de correcte middelen en door je in geval van twijfel te laten informeren door een vakman zul je al snel kunnen genieten van een prachtig aangelegde parketvloer!