Gebieden die bekend staat om hun kwaliteitshout

Verschillende houtsoorten

Hout is verkrijgbaar in talloze soorten die in de regel onderscheiden kunnen worden in een tweetal hoofdgroepen, namelijk loofhout en naaldhout. Loofhout is, zoals de naam al aangeeft, afkomstig van loofbomen en wordt in de volksmond ook wel hardhout (hardwood) genoemd. Deze term zegt echter vrij weinig over de fysieke hardhout van deze houtsoort aangezien er ook loofboomsoorten zijn met zacht(er) hout zoals bijvoorbeeld de wilg, de populier of lindehout. Loofbomen hebben in tegenstelling tot naaldbomen bladeren in plaats van naalden of schubben en zijn op die manier eenvoudig van elkaar te onderscheiden. Naaldbomen zijn in tegenstelling tot loofbomen het gehele jaar groen en verliezen hun naalden niet gedurende de koude wintermaanden. Deze bomen groeien met name in landen waar een gematigd klimaat heerst zoals Europa, delen van Azië en Australië en Nieuw Zeeland, het Zuiden van Afrika en Zuid-Amerika en in het zuiden en zuidwesten van de VS. Naaldhout is over het algemeen gezien van zachtere aard dan loofhout en wordt daarom ook vaak zachthout (softwood) genoemd. Ook deze term is niet geheel correct aangezien cederhout bijvoorbeeld ook tot de softwoods gerekend wordt, maar een behoorlijk harde houtsoort is met bijzondere eigenschappen. Grenen, een andere bekende soort naaldhout is daarentegen wel erg zacht en is daardoor eenvoudig te bewerken maar een stuk minder duurzaam en stoot- en krasvast dan hardere houtsoorten zoals teak bijvoorbeeld. Daarom wordt softwood ook veelvuldig gebruikt in de papierindustrie. Bij zowel loofhout als naaldhout is de streek en het klimaat waarin de bomen groeien bepalend voor een aantal eigenschappen van het hout, waaronder de hardheid.

Streken die bekend staan om hun kwaliteitshout

Enkele bekende Loofboomsoorten die in de Benelux groeien zijn de berk, eik, kastanje, aak, esdoorn, els, meidoorn, iep, hulst, populier, plataan, kers, appelboom, beuk, es, linde, robina, walnoot en de wilg. Nederland is echter niet erg bekend als houteconomie, zoals de VS, Canada, Brazilië, Australië, Rusland, Scandinavië, Portugal, Italië en de Balkan dat wel zijn.

  • Australië levert als het aankomt op hout voornamelijk Eucalyptus (ruim 700 soorten), wat voornamelijk haar toepassing kent in brandhout en voor de oliën die in het hout zitten.
  • Brazilië is een echte houteconomie en staat wereldwijd bekend om het Brazilwood dat een hoge dichtheid heeft, met een oranjerode kleur en amberkleurige glans. Dit hout wordt vooral gebruikt voor de productie van hoogwaardige muziekinstrumenten. Een andere belangrijke houtsoort uit dit Zuid-Amerikaanse land is de Braziliaanse Rubberboom.
  • Canada produceert de laatste decennia op grote schaal productiehout voor o.a. meubelen en vloeren (o.a. esdoorn) en het is sinds enkele jaren het belangrijkste exportproduct. Het land is tevens een van de grootste spelers op de markt voor duurzaam bosbeheer.
  • De Verenigde Staten levert talloze kwaliteitshoutsoorten zoals kersenhout met haar prachtige kleur en de warme uitstraling. Ook Cederhout, populier en walnoot, dat bekend staat om de hoge hardheidsgraad en duurzaamheid worden door de VS op grote schaal geleverd.
  • De Cariben, o.a. Cuba en Honduras, is een van de belangrijkste leveranciers van mahonie dat tal van toepassingen kent zoals bijvoorbeeld in gitaren, maar ook in de huisinrichting.
  • Afrika heeft dankzij het warme en droge klimaat een aantal goede houtsoorten te bieden, zoals bijvoorbeeld wengé en afzelia dat wordt gekenmerkt door een prachtige tekening en hoge dichtheid.
  • Italië heeft een ideaal klimaat voor diverse populaire houtsoorten zoals fraxinus, lariks, parasolden en populier. Deze houtsoorten worden gebruikt voor oliën, luciferhoutjes, brandhout, meubelhout en zelfs als deelingrediënten voor de fameuze Italiaanse pesto.
  • Portugal is een van de bekendste producenten van kurk en eikenhout dat beide op grote schaal wordt toegepast in o.a. meubels en vloeren.
  • Scandinavië, en dan met name Finland, Zweden en bepaalde delen van Noorwegen, is erg rijk gezaaid wat betreft bosbouw. De grove den bijvoorbeeld, maar ook de fijnspar en het berkenhout zijn prima houtsoorten die o.a. worden gebruikt in de papierindustrie, levensmiddelen, meubilair en muziekinstrumenten.
  • Bij Indonesië denken we wat betreft hout gelijk aan teak: een tropisch hardhout dat o.a. in de scheepsbouw, binnenmeubels en tuinmeubilair en vroeger ook in huizen werd toegepast vanwege het duurzame karakter.

 

Hout van topkwaliteit uit de Balkan

Als we over houtsoorten van de beste kwaliteit spreken, dan mag de Balkan natuurlijk niet in dit rijtje ontbreken. Deze zuidoostelijke regio van Europa heeft een ideaal klimaat om bomen in een laag tempo en met grote gelijkmatigheid te laten groeien. Zo is er voldoende win, een optimale grondwaterstand en ook de samenstelling van de grond en de voedingsstoffen die hierin zitten is perfect voor bomen om op een gezonde en evenwichtige manier te groeien. De Balkan levert hout met een uitmuntende kwaliteit dat over de gehele wereld wordt geprezen; niet in de laatste plaats door de prachtige patronen in het hout en de grote dichtheid.

Balkan Wood, zoals deze houtsoorten van superieure kwaliteit ook wel genoemd worden, is erg populair voor parketvloeren. In diverse landen in deze regio wordt hout van hoge kwaliteit geleverd, maar met name Slavonië, een regio in Kroatië, staat bekend om het hout van topkwaliteit. Daarnaast is het hout uit de Balkan afkomstig uit wouden die onderdeel zijn van bebossingsprogramma’s en staat het bosbeheer tevens onder streng toezicht van de lokale ministeries, universiteiten en natuurorganisaties die er voor zorgen dat het natuurlijke evenwicht niet verstoord wordt. Zo wordt er bijvoorbeeld bij voorkeur gekozen om juist die bomen te kappen die het zonlicht wegnemen van kleine bomen. Hierdoor wordt de groei van nieuwe aanwas gestimuleerd en dit zorgt voor een gezonden en evenwichtige leefomgeving voor de aanwezige flora en fauna in deze Balkanbossen.

Bij hout uit de Balkan moet je vooral denken aan eikenhout dat als exportproduct wordt verwerkt in o.a. parketvloeren van zeer hoge kwaliteit. Dit hout kan zowel als eiken lamellen, massief eiken vloerdelen maar ook als verouderd eiken, geolied eiken en in bijvoorbeeld visgraatmotief al dan niet met een rustieke uitstraling geleverd worden. Deze eikenhouten vloeren zijn leverbaar in tal van kleuren, variërend van een zeer lichte houtkleur, tot een olijfkleurige, gele of zelfs bruine tot diepbruine planken waarin de houtnerven een prachtige natuurlijke uitstraling geven aan het parket. Kortom: keuze genoeg en een Balkan houtenvloer kan doorgaans tientallen jaren mee, wat is te danken aan de hoge kwaliteit van deze houtsoort.

Kies je voor hout uit de Balkan streek, dan kies je voor hoogwaardig hout met een duurzaam karakter dat door de hardheid, haar prachtige tekening en kleur erg geschikt is voor de mooiste parketvloeren.