De beste parketvloeren voor woningen

De vloer is de basis en het fundament voor de inrichting van je huis en daarom kan het uitkiezen van een vloer voor een behoorlijke uitdaging zorgen, vooral omdat er vandaag de dag enorm veel verschillende soorten vloerbedekking in omloop zijn.

De parketvloer is al jarenlang een van de meest populaire soorten vloeren voor woningen en dat is lang niet gek. Parket is er in allerlei soorten, maten en kleuren en dat maakt het zo’n veelzijdig product. Tel daar een goede levensduur bij op en het is al snel duidelijk waarom parket de afgelopen tientallen jaren enorm in populariteit is toegenomen.

Parketvloer in de woonkamer

De woonkamer vormt het hart van een woning en is een ruimte waar vaak veel tijd in gespendeerd wordt. Een mooie vloer vormt de basis van je interieur en is daarom misschien wel de meest belangrijke sfeermaker in een woonkamer. Daarom kiezen veel mensen voor een parketvloer in hun woonkamer. Parket is verkrijgbaar in de meest uiteenlopende designs, van strakke vloeren in een enkele kleur tot parket met een zogenaamde ‘used look’. Door deze veelzijdigheid is het uitkiezen van een nieuwe vloer voor je woonkamer bijna een ‘lifestyle choice’.

Maar of je nu gaat voor een moderne of klassieke look, het belangrijkste is dat een vloer op alle vlakken aansluit bij jouw wensen als gebruiker. Er zijn namelijk nogal wat verschillen tussen de verschillende soorten parketvloeren en dat maakt het uitkiezen van de juiste vloer tot een belangrijk punt van aandacht.

Ben je van plan om een nieuwe vloer aan te schaffen? Bedenk je dan eerst hoelang je deze vloer wil gaan gebruiken. Als je plannen hebt om over een jaartje te gaan verhuizen dan loont het natuurlijk niet om een verlijmde parketvloer in je huidige woning aan te gaan leggen. Wil je een langere tijd van een prachtige vloer genieten? Dan kan een parketvloer juist een hele interessante optie zijn. Een groot voordeel van parket is dat dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld een simpele laminaatsoort wel te schuren en te repareren valt. Met correct onderhoud en verzorging kan een parketvloer tientallen jaren meegaan.

Er is niet zomaar een vloer die het beste is voor een woonkamer, want zoals je hebt kunnen lezen hangt dit heel erg af van een aantal factoren. Is je keuze op een parketvloer gevallen? Dan begint het grote kiezen! Laat je hierbij altijd adviseren door een professional, want parketvloeren heb je in veel verschillende houtsoorten die allemaal andere eigenschappen hebben.

Een erg belangrijke graadmeter is hoe intensief je vloer gebruikt gaat worden. Als je alleen woont dan zal je parketvloer in je woonkamer wat minder te verduren krijgen dan wanneer een compleet gezin gebruikt maakt van de woonkamer. Heb je kleine kinderen en/of huisdieren? Dan zal de vloer hoogstwaarschijnlijk erg intensief gebruikt gaan worden.

Een parketvloer kan bestaat uit massief hout of juist uit zogenaamd lamelparket. Aan de bovenkant ziet lamelparket er hetzelfde uit als massieve planken, maar het verschil met massieve planken zit hem juist het lamelparket zelf. Deze soort parket heeft namelijk een toplaag van echt hout, maar de onderlaag is van ander (goedkoper) hout gemaakt.

Lamelparket voor woonkamers heeft natuurlijk enkele voordelen. Ten eerste is er de prijs, want lamelparket is goedkoper dan massief parket. Ook is lamelparket wat duurzamer dan massieve planken, want slechts een gedeelte van lamelparket bestaat uit hardhout. Ook ‘werkt’ lamelparket een stuk minder dan massief parket. Hout is een natuurproduct en onderhevig aan krimpen en uitzetten bij temperatuurverschillen. Massief parket is dus gevoeliger dan lamelparket. Ook is lamelparket een stuk beter geschikt om te gebruiken in combinatie met vloerverwarming, iets dat je tegenwoordig vrij vaak ziet in huiskamers.

Ook kan lamelparket in grotere planken worden gemaakt dan massief parket zonder dat het al teveel gaat kromtrekken. Omdat lamelparket doorgaans ook een klikverbinding heeft zul je hier geen kieren tussen hebben, iets wat bij massief parket wel het geval is. Massief parket heeft juist als voordeel dat het vaker geschuurd kan worden dan lamelparket. Met een nieuwe laklaag of een vernis erop kan een massieve parketvloer zo erg lang meegaan. Lamelparket kan ook bijgeschuurd worden, maar hierbij is de marge een stuk kleiner dan bij massief parket.

Voor een woonkamer die vrij intensief gebruikt gaat worden is lamelparket dus een solide keuze. Het is een stuk goedkoper dan een massief houten parketvloer aanleggen en werkt een stuk beter samen met bijvoorbeeld vloerverwarming. Toch kiezen sommige mensen juist voor een massieve vloer vanwege het natuurlijke karakter en de mogelijkheid om deze vloer om de zoveel tijd op te schuren en te verzorgen.

Parketvloer in de keuken

Hout is een natuurproduct en is erg gevoelig voor vocht. Om een houten parketvloer tegen vocht te beschermen is er natuurlijk een beschermlaag nodig. De keuken is een plek in huis waar de grond dikwijls nat en vies wordt en daarom vrij vaak gereinigd zal moeten worden. Parket is zeker geschikt om als vloerbedekking in een keuken te gebruiken, maar hierbij moet je wel een paar zaken in achting nemen.

Waar gehakt worden vallen spaanders, zeker in een keuken. De vloer krijgt in de gemiddelde keuken dan ook best wat te verduren: water op de grond, vallend bestek en er wordt vaak op dezelfde plaats op de vloer gestaan. Veel soorten parket bestaan uit eikenhout. Deze houtsoort bevat tannine. Deze stof kan een reactie aangaan met zuren en dit zorgt ervoor dat het hout op deze plekken donkerder kan worden. Daarom is het raadzaam om een donkere soort parket voor je keuken te gebruiken als je wilt dat vlekken niet zo opvallen. Veel mensen kiezen voor een parketvloer in de keuken samen met een stukje andere soort vloer rondom het aanrecht, bijvoorbeeld tegels of vinyl. Zo kan dat stukje vloer heel gemakkelijk gereinigd worden en wordt je mooie parket gespaard.

Er valt ook wat te zeggen voor gelakt of geolied parket in de keuken. Deze soorten parket hebben een extra beschermingslaag waardoor ze minder onderhoud nodig hebben dan een massieve vloer. Een gelakte of geoliede vloer moet wel regelmatig in de olie of lak worden gezet. Wanneer je het niet erg vindt om dit ongeveer per kwartaal te doen dan kan een mooie parketvloer net dat extra accent aan je keuken geven!

Parketvloeren zijn dus uitermate geschikt als vloerbedekking in woningen vanwege het duurzame karakter, brede toepassingsmogelijkheden en uiteenlopende designs die je woonruimte perfect laten aansluiten bij jouw wensen!