De beste parketvloeren voor kantoren

Parketvloeren hebben een prachtige natuurlijke uitstraling en zijn inzetbaar in tal van ruimtes. Hierdoor zijn parketvloeren niet alleen een veel geziene soort vloer in bijvoorbeeld woonkamers, maar ook in het bedrijfsleven. Zo tref je in veel kantoorruimtes parketvloeren aan. Het aantal houtsoorten waarin parket uitgevoerd kan worden is de laatste decennia enorm toegenomen en hierdoor zijn de keuzemogelijkheden als het op parket aankomt dan ook behoorlijk uitgebreid. Buiten de verschillende vloeren en houtsoorten om zijn er ook diverse afwerkingen mogelijk voor die vloeren. Te denken valt bijvoorbeeld aan een geoliede of gelakte parketvloer. Dit maakt parket tot een enorm breed inzetbare soort vloer die daardoor ook uitermate geschikt is voor het bedrijfsleven en kantoren in het bijzonder.

Vloerbedekking als sfeermaker

Parket is verkrijgbaar in de meest uiteenlopende kleuren en designs en is daarom een erg populaire soort vloerbedekking voor kantoorruimtes. Vloerbedekking vormt namelijk de basis van een interieur en is dus ook op kantoor een belangrijke sfeermaker. Werknemers brengen een groot gedeelte van hun tijd door op kantoor en daarom is het belangrijk dat een kantoor een prettige werkomgeving is. Het is wetenschappelijk bewezen dat dat een interieur een belangrijke invloed kan hebben op de productiviteit en het algemene welzijn van werknemers en daarom denken veel bedrijven ook goed na over de inrichting van hun kantoor en diverse werkruimtes. Een kantoor moet naast een praktisch ingerichte werkomgeving ook een prettige sfeer uitstralen waar mensen zich thuis voelen. Daarnaast is de inrichting van een kantoor natuurlijk een belangrijk visitekaartje van een bedrijf, want op kantoor worden vaak klanten ontvangen.

Veel kantoren zijn dan ook voorzien van een parketvloer. Parket is te verkrijgen in enorm veel kleuren en designs en dat biedt veel mogelijkheden op het gebied van vormgeving van een interieur. Zo kan een bedrijf er voor kiezen om verschillende afdelingen van een kantoor te voorzien van verschillende soorten parket om de verschillen tussen afdelingen aan te geven. Een afdeling of kantoorruimte die intensief wordt gebruikt kan bijvoorbeeld worden voorzien van een extra stevige soort parket terwijl minder intensief gebruikte ruimtes voorzien kunnen worden van een parketvloer die vervaardigd is van een minder harde soort hout.

Duurzaamheid van parket

Parket is een erg duurzaam natuurproduct dat met goed onderhoud jarenlang kan meegaan, ook bij intensief gebruik. Duurzaamheid is al lang geen modewoord meer, want steeds meer bedrijven houden zich actief bezig met duurzaamheid en hebben een actief beleid op dat gebied. Denk bijvoorbeeld aan het afnemen van groene energie, het overgaan op digitale nieuwsbrieven in plaats van gedrukte brieven en het investeren in bijvoorbeeld elektrische bedrijfsauto’s. Een duurzame parketvloer sluit hier natuurlijk erg goed op aan. Vandaag de dag zijn er veel verschillende parketvloeren op de markt die voorzien zijn van FSC keurmerken. Hierdoor wordt een afkomst uit duurzaam beheerde bossen gegarandeerd.

Parket heeft ook goede isolerende eigenschappen. Parket is namelijk warmte-isolerend en verlijmd parket is goed te gebruiken in combinatie met vloerbedekking. Dit resulteert vanzelfsprekend in lagere stookkosten. Het warm stoken van een grote kantoorruimte kost nogal wat energie. Door te kiezen voor een parketvloer zal er dus minder lang gestookt hoeven te worden.

Parket is geschikt voor intensief gebruik

Parket is een harde soort vloerbedekking en is hierdoor zeer geschikt voor intensief gebruik. Op een gemiddeld kantoor wordt een vloer behoorlijk intensief gebruikt. Een kantoor van een vloer wordt de hele dag door belopen door tal van schoenen, er staan meubels op en er rollen bureaustoelen overheen. Omdat er zo intensief gebruik van wordt gemaakt op een kantoor zal er ook veel stof en vuil op de vloer terecht komen. Parket is een enorm gemakkelijk te reinigen soort vloerbedekking en is daardoor ook erg allergievriendelijk.

Wanneer een parketvloer zo intensief wordt gebruikt als op een kantoor dan is het natuurlijk belangrijk dat de soort parket hier goed tegen bestand is. Parket (en vooral massief parket) kan uit veel verschillende houtsoorten gefabriceerd worden. Iedere houtsoort heeft andere eigenschappen; zo zijn sommige soorten hout wat zachter dan andere soorten. Bij intensief gebruik is het daarom aan te raden om te kiezen voor een harde houtsoort die goed tegen een stootje kan.

Onderhoud van een parketvloer op kantoor

Een parketvloer kan in vergelijking met andere vloersoorten erg lang meegaan. Hiervoor is het natuurlijk wel noodzakelijk dat de parketvloer frequent wordt onderhouden. Een kantoorruimte wordt zo’n 5 dagen of meer per week intensief gebruikt. Werknemers lopen hierdoor stof, zand en ander vuil mee naar binnen. Een parketvloer is gemakkelijk te reinigen met een stofzuiger en houdt stukken minder veel vuil vast dan bijvoorbeeld een tapijtvloer. Ook zijn vlekken een stuk gemakkelijker te verwijderen van een parketvloer dan uit tapijt. Het kiezen voor een parketvloer op kantoor zal dus ook minder reinigingskosten met zich meebrengen.

Een parketvloer moet naast de standaard reiniging ook om de zoveel tijd onderhouden worden. Hoe dit onderhoud dient te gebeuren hangt af van de soort parketvloer. Een gelakte vloer heeft namelijk een ander soort onderhoud nodig dan een geïmpregneerde vloer, dus een vloer die behandeld is met was of olie.

Een gelakte vloer kan gemakkelijk gereinigd worden met een vochtige doek. Na verloop van tijd zal de slijtlaag van de vloer ook verzorgd moeten worden. Dit kan gedaan worden met een zogenaamde polish. Het is aan te raden dit ongeveer eens in de twee of drie maanden te doen. Ook is het raadzaam om een gelakte vloer eens per half jaar compleet te ontvetten met bijvoorbeeld een parketcleaner. Wanneer de vloer weer droog is kan er weer een laagje polish overheen en de vloer kan weer een aardig tijdje mee!

Een geïmpregneerde vloer vergt een ander soort onderhoud. Wanneer een vloer in de was of olie is gezet dan worden de poriën van het hout afgesloten, waardoor vloeistoffen er niet in kunnen trekken. Om te zorgen dat de vloer resistent blijft tegen vloeistoffen is het zaak om de vloer frequent te behandelen met was of olie. Hiervoor moet eerst de oude was- of olielaag verwijderd worden. Dit kan gedaan worden met bijvoorbeeld een wascleaner. Is de slijtlaag van een geïmpregneerde parketvloer flink afgesleten? Dan is het zaak om de versleten plekken wasvrij te maken door de vloer licht op te schuren. Hierna kan er een nieuwe slijtlaag worden aangebracht met een sealer.

Zoals in bovenstaande tekst duidelijk wordt is een parketvloer een aanwinst voor ieder kantoor, want parket is duurzaam, gaat met correct onderhoud lang mee en is verkrijgbaar is de meest uiteenlopende designs zodat een kantoorruimte een prettige en passende sfeer krijgt.