Alternatieven voor parketvloeren

Parketvloeren zijn er in alle soorten, maten, vormen en uitvoeringen en dat maakt parket tot een erg populaire en breed inzetbare soort vloer. Een parketvloer heeft een warme uitstraling en parket is beschikbaar in enorm uiteenlopende houtsoorten. Toch kunnen er ook wat nadelen zitten aan het kiezen voor een parketvloer. Ten eerst is er de prijs. Omdat parket een duurzaam en kwalitatief hoogstand natuurlijkproduct is zijn parketvloeren niet de goedkoopste soort vloer op de markt. Daarnaast vergt een parketvloer regelmatig onderhoud. Zo moet de afwerkingslaag regelmatig opnieuw aangebracht worden om een lange levensduur te kunnen garanderen.

Ook zijn lang niet alle ruimtes geschikt voor het plaatsen van een parketvloer. Parketvloeren zijn namelijk niet erg goed bestendig tegen vocht en grote temperatuurverschillen. Omdat parket een natuurproduct is zal een parketvloer bij temperatuurverschillen kunnen krimpen en uitzetten. Dit is een belangrijke factor waar men rekening mee dient te houden bij het plaatsen van een parketvloer.

Naast parket zijn er enorm veel verschillende andere soorten vloeren beschikbaar die allemaal hun eigen voor- en nadelen en toepassingen hebben. De meest voorkomende alternatieven voor parket zijn onderstaand uiteengezet.

Laminaat

Laminaat is een relatief jonge soort vloer, want het eerste laminaat werd omstreeks 1977 voor het eerst gebruik voor vloeren. De afgelopen decennia hebben er veel innovaties plaatsgevonden op het gebied van laminaat en daardoor is laminaat vandaag de dag één van de meest populaire vloersoorten geworden. Laminaat is een kunststof soort vloer en bestaat uit meerdere lagen waarbij een fotoprint van een houten of stenen vloer wordt gebruikt in combinatie met een beschermende toplaag. De kernlaag van laminaat bestaat doorgaans uit MDF. De onderzijde van laminaat bestaat uit een stabiliserende onderlaag.

Laminaat is erg polair omdat het het een stuk goedkoper is dan bijvoorbeeld een parketvloer. Ook is het installatieproces van laminaat vrij eenvoudig en is het een duurzame en nagenoeg onderhoudsvrije soort vloer met tal van toepassingen, van kantoorruimtes tot huiskamers. Wel dient er vaak een ondervloer worden aangelegd, want laminaat heeft niet de beste geluiddempende eigenschappen.

Tapijtvloer

Tapijt is ook al sinds jaar en dag een bijzonder populaire soort vloerbedekking, Tapijt is gemaakt van textiel en bestaat uit een dragende laag die uit jute of kunststof bestaat. Op deze dagende laag is de bovenkant aangebracht. De bovenkant van tapijt kan uit allerlei materiaal bestaan, zoals wol, katoen of kunstgaren. Een voordeel van tapijt is naast de relatief lage prijs in vergelijking met parket het feit dat het op diverse manieren kan worden aangebracht en dat het veel decoratieve mogelijkheden biedt. Ook heeft tapijt goede isolerende eigenschappen. Een nadeel van tapijt is het feit dat het vrij veel onderhoud vergt en dat vlekken, haren en stof lastig zijn om te verwijderen. Ook is tapijt wat minder duurzaam dan vaste vloerbedekkingen en is het vaak niet geschikt voor mensen met bijvoorbeeld een huisstofallergie.

Vinylvloer

Een andere veelvoorkomende soort vloerbedekking is vinyl, in de volksmond ook wel zeil genoemd. Een vinyl vloer is gemaakt van kunststof en bestaat uit meerdere lagen. De bovenste laag bestaat meestal uit een slijtvaste laag die voorzien is van een glimmende of juist doffe coating. Omdat vinyl van kunststof wordt gemaakt kan het in de meest uiteenlopende designs worden gedrukt. Zo zijn er vinylvloeren met houtstructuur, steenstructuur en zelfs kurkstructuur. Een groot voordeel van vinyl is ten eerste de prijs, want vinyl is een goed betaalbare soort vloer. Daarnaast is het een erg onderhoudsvrije soort vloer die gemakkelijk schoon te maken is en goed tegen vocht kan. Ook kan een vinyl vloer over een bestaande oude vloer worden gelegd. En nadeel is dat er onder een vinyl vloer vaak wel een isolerende en geluiddempende laag moet worden aangebracht.

Tegelvloeren

Tegelvloeren kennen een rijke geschiedenis, vooral vloeren van natuursteen. Zelfs de oude Romeinen waren er al dol op, want marmeren vloeren werden toen aan veelvuldig gebruikt. Vandaag de dag zijn er verschillende soorten tegelvloeren beschikbaar. Deze zijn onder te verdelen in vloeren van natuursteen en vloeren van keramische tegels. Qua natuursteen zijn er ook weer diverse soorten vloeren beschikbaar, van marmeren tegels tot vloeren van graniet, een van de hardste soorten natuursteen ter wereld.

Tegelvloeren zijn enorm duurzaam en erg gemakkelijk om te onderhouden, want ze kunnen goed tegen water en schoonmaakmiddelen. Ook hebben tegelvloeren een relatief lage prijs, vooral wanneer men kijkt naar de duurzaamheid van een tegelvloer. Qua design zijn er de meest uiteenlopende tegelvloeren beschikbaar. Men kan er zelfs voor kiezen om een tegelvloer aan te leggen die bestaat uit tegels van diverse formaten.

Een nadeel van een tegelvloer is het feit dat tegels een stuk kouder aanvoelen dan bijvoorbeeld een houten vloer of tapijt. Dit is te ondervangen door het aanleggen van vloerverwarming, maar daar hangt dan ook vaak een aardig prijskaartje aan. Een ander belangrijk gegeven is dat tegelvloeren vrij glad kunnen zijn. Ook is het aanleggen van tegels een wat lastiger proces dan bijvoorbeeld het aanleggen van laminaat. Het aanleggen vergt veel pas- en meetwerk, want het is van belang dat alle tegels recht liggen en niet te diep liggen. Veel mensen besteden het aanleggen van een tegelvloer dan ook uit aan een professional en dat gegeven zul je dan ook mee moeten nemen in het totale kostenplaatje.

Linoleumvloer

Een vrij bijzondere soort vloer is de linoleumvloer, want deze vloer heeft veel innovaties doorlopen sinds linoleum in 1860 werd gepatenteerd. Linoleum is een natuurproduct en bestaat uit een combinatie van bestanddelen waaronder lijnzaadolie, kurk of houtmeel en hars en jute. Een linoleumvloer scoort dan ook goed op het gebied van duurzaamheid, want het productieproces van linoleum is erg milieuvriendelijk. Na gebruik zijn linoleumvloeren ook volledig biologisch afbreekbaar.

Linoleumvloeren zijn verkrijgbaar in de meest uiteenlopende vormen, dessins en kleuren en dat maakt het tot een enorm veelzijdige vloer. Een linoleumvloer is een erg sterke en onderhoudsvriendelijke vloer. Linoleum heeft goede geluiddempende eigenschappen en is erg slijt- en kleurvast Ook zijn vloeren van linoleum antistatisch en hygiënisch. Daarom tref je linoleumvloeren ook aan in bijna ieder ziekenhuis. Vanwege de goede slijtvaste eigenschappen wordt linoleum ook veel gebruikt voor kantoren, sporthallen maar ook huiskamers die intensief gebruikt worden. Zich aanpassen aan de omgevingstemperatuur doet linoleum ook erg snel en dat maakt deze soort vloer ook erg geschikt om te gebruiken in combinatie met vloerverwarming.

Stuk voor stuk allemaal enorm grote voordelen, maar daar hangt natuurlijk ook een prijskaartje aan vast. Daar staat wel een lange levensduur tegenover, dus het aanleggen van een linoleumvloer kan men zeer zeker zien als een investering. Het plaatsen van een linoleumvloer is niet eenvoudig en dus niet echt weggelegd voor de minder ervaren klusser. Wanneer een linoleumvloer niet op de juiste wijze wordt geplaatst kan dit ervoor zorgen dat de vloer na verloop van tijd barsten gaat vertonen. Voor de consument betekent dit dat er een professional ingehuurd moet worden, iets dat je zeker mee moet nemen in het kostenplaatje.

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er vandaag de dag vrij veel alternatieven voor parketvloeren op de markt die allemaal hun voor- en nadelen en uiteenlopende toepassingsmogelijkheden hebben.